CEVICHE

Ceviche – ryba marynowana na surowo w soku z limonek, podawaną ze słodkim ziemniakiem na liściu sałaty oraz kawałkiem żółtej kukurydzy górskiej.Odmiany ceviche, takie jak tiradito są polecane przez najlepszych szefów kuchni. Jest to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw w Peru i koniecznie trzeba ją spróbować.

Przepis Ceviche:

Składniki:
– 1 kg mięsa z wysokogatunkowej ryby morskiej
(szlachetnej białej ryby) pokroić w 4 cm kostkę
– 15 limonek
– 4 ząbki zmielonego czosnku
– 2 łyżki chili
– 3 świeżo posiekane chili
– 3 plastry cebuli czerwonej
– 3 ugotowane kolby kukurydzy
– 1 kg ugotowanych słodkich ziemniaków
– sól , biały pieprz
– sałata do przybrania

Przygotowanie:
1. Starannie umyć i pokroić rybę.
2. Odsączyć rybę i umieścić w naczyniu.
3. Dodać czosnek, chili, sól, pieprz i sok z limonek
4. Przykryć czystym białym ręcznikiem i zostawić w marynacie na około godzinę, aż ryba będzie gotowa.
5. 10 minut przed serwowaniem dodać plastry cebuli i świeże posiekane chili.
6. Podawać z ugotowaną kolbą kukurydzy i słodkimi ziemniakami.
7. Ułożyć słatę jako bazę dla ryby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *