AJI DE GALLINA

AJI DE GALLINAto tradycyjna peruwiańska potrawka z kurczaka, która ma swoje korzenie z Francji. Jest to połączenie lokalnej kuchni andyjskiej z francuską sztuką kulinarną.

Aji de gallina jest to danie z rozdrobnionego kurczaka w pikantnym sosie z papryki (aji amarillo), czosnku, cebuli, sera, orzechów i chili.

 

aji de gallina

 

Składniki: 

– pierś z kurczaka (500 g)

– 1 duża cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
– 3 papryczki Aji Amarillo  lub gotowa pasta Aji Amarillo

– chili

– kostka rosołowa

– 4 kromki chleba tostowego

– mleko skondensowane niesłodzone

– 50 g parmezanu

– 2 łyżki orzechów pekan ( można zastąpić orzechami włoskimi)

– ryż

– 4 jajka

– 6 słodkich ziemniaków

– czarne oliwki

Wykonanie:

1. Pierś ugotować wodzie wraz z kostką bulionową, wyjąć do ostudzenia, a pozostały rosół zachować.

2. Pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i drobno posiekana papryczka chili zeszklić w garnku. Dodać sól i pieprz.

3. Chleb pokruszyć i namoczyć w mleku.

4. Kiedy pierś z kurczaka ostygnie, należy pokroić ją na nieduże, 1-2 centymetrowe cienki paski.

5. W blenderze zmiksować chleb, mleko, ser i orzechy i wlać całość do garnka.

6. Całość dusić przez kilka minut na wolnym ogniu ( około 10 minut).  Dodać kurczaka, jeśli sos jest zbyt gesty, można go nieco rozrzedzić za pomocą pozostałego rosołu, do osiągnięcia pożądanej, kremowej konsystencji.

7. Tradycyjnie danie podaje je się z białym ryżem, ugotowanymi na twardo jajkami i żółtymi, słodkimi  ugotowanym ziemniakami oraz  czarnymi oliwkami .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *